Web alapú hálózatmonitorozó rendszer fejlesztése MikroTik eszközök számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A monitorozó rendszereknek fontos szerepe van a kiterjedt hálózatokban. Az adminisztrátorok ez által jutnak olyan információkhoz, amelyek az eszközök és a hálózat állapotát tartalmazzák. Ezeket az adatok számukra érthető és egyszerű formában kell megjeleníteni. Egy ilyen rendszertől elvárjuk, hogy értesítsen minket az esetlegesen fennálló hibákról, eseményekről.

Dolgozatomban egy web-alapú monitorozó rendszer megvalósítását írom le, amit PHP és SNMP technológiák felhasználásával oldottam meg. Az alkalmazás fejlesztése során nem csak az adatok begyűjtésével, hanem azok tárolásával, megjelenítésével is foglalkozok. A hálózatban résztvevő eszközök vizsgálata után megterveztem és megvalósítottam a rendszert, melynek funkcióit elemeztem és teszteltem.

Az alkalmazás különböző megkötésekkel képes ellátni egy nagyobb hálózat elemeinek, és központi szerverének felügyeletét. Összességében elmondható, hogy sikerült egy olyan modult kifejlesztenem, amely egy specifikált hálózatban az elvárásoknak megfelelően működik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.