Web alapú, valós idejű dashboard rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet fejlődésével rohamosan nőtt az azon forgalmazott adatok mennyisége, egyre több és több rendszer szolgáltat nagymennyiségű, vagy éppen valós idejű adatokat. Ezen adatokat a felhasználó hatékony programok nélkül képtelen kezelni, túl gyorsan keletkeznek túl nagy mennyiségben ahhoz, hogy feldolgozás nélkül értelmezhetőek legyenek. A dashboard alkalmazásokat pont ezek az igények hívták életre, az információt vizuálisan a lehető legszemléletesebb formában kell megjeleníteni a könnyebb feldolgozhatóság érdekében. A szükséges adatokat lekérjük, majd ezen adatok transzformáljuk / aggregáljuk, így a feldolgozás során a felhasználó számára könnyebben értelmezhető formába kerülnek, végül ezek vizualizált formában jelennek meg a számára.

A felhasználók számának drasztikus növekedésével előtérbe került az interneten is a személyre szabhatóság lehetősége. Egy jó dashboard alkalmazás lehetőséget biztosít a felhasználónak arra, hogy teljes mértékben ő választhassa ki a számára fontos információt és a megjelenítés módját, illetve a használat során folyamatosan bele tudjon avatkozni a felület felépítésébe, elrendezésébe.

Dolgozatom célja egy modern dashboard rendszer tervezése és implementálása, ami általános módon ad megoldást az imént felvetett kihívásokra.

Az első fejezetben röviden bemutatom a web evolúcióját. A második fejezetben a dashboard rendszerek jelentőségével foglalkozom, és megvizsgálom a piacon jelenleg elérhető rendszereket. A harmadik fejezetben a rendszer tervezését mutatom be, majd ezen tervek alapján, a negyedik fejezetben részletesen ismertetem a megvalósított alkalmazást. Az ötödik fejezetben az alkalmazás tesztelését fejtem ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.