Web alapú vizualizációs technológiák mobil hálózatok minőségi mutatóinak megjelenítéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkámat a Nokiánál készítettem egy kutatócsoport tagjaként. A feladatom az adatvizualizáció témakörének megismerése, illetve egy alkalmazás tervezése és implementálása volt, amely egy meglévő adathalmaz felett mutatja meg a hálózat különböző minőségi mutatóit.

Napjainkban egyre növekvő adathalmazok miatt elengedhetetlen a végfelhasználóknak olyan módon prezentálni az információt, hogy az könnyen értelmezhető legyen, valamint segítsen rávilágítani az adatok közötti összefüggésekre. Az adatvizualizációnak két oldala van: az elmélet, ami segítséget nyújt kiválasztani a vizualizációs elemeket, továbbá a technológiák, amelyek lehetővé teszik a munkát.

A feladatom során tanulmányoztam, hogy az emberek mi alapján érzékelnek dolgokat összetartozónak, illetve a színek látásra gyakorolt hatását. Ismertetésre kerül a QoS és QoE fogalmak és az összefüggés közöttük, továbbá az adatforrásból kinyerhető információ. Összehasonlítok három elterjedt adatvizualizációs keretrendszert: a Highcharts-ot, a Charts.js-t, illetve a D3-at; majd kiválasztok közülük egyet a feladatom implementálására. Végül ismertetem a rendszer tervezését is implementálását, majd értékelem az elkészült munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.