Web2.0 közösségépítés idős emberek számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hanák Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozatom témája a Web2.0 közösségépítés, amelynek egy speciális célcsoportja van, az idős korosztály. Ez egy aktuális probléma az informatikában, ugyanis a fejlett országok népessége egyre öregszik, ezért nagy szükség van az időseket kiszolgáló webes alkalmazásokra.

Ahhoz, hogy a célcsoport számára megfelelő minőségű weboldalt hozhassak létre, meg kell vizsgálni néhány hasonló jellegű portált. Az első fejezetben ezeket vizsgálom meg, összehasonlítom és kategorizálom őket aszerint, hogy milyen célt szolgálnak. Ezek után megvizsgálok két rendszert részletesen, amelyek valamilyen szinten szorosabban kötődnek a szakdolgozatom témájához. Az ismertetés során összefoglalom az oldalak funkcióit, megnézem, hogyan lehet hozzájuk csatlakozni, és kitérek a használhatóságra is, hiszen ennek fontos szerepe van, ha idős felhasználóknak készítünk egy webalkalmazást.

A következő fejezetben összegyűjtöm azokat a követelményeket, amelyeket fontosnak tartok alkalmazni a saját rendszeremben, megnézem, hogy milyen veszélyek vannak, amelyekre oda kell figyelnem a tervezés során, illetve ismertetem azokat a funkciókat, amelyeket a tervezéskor összetevőként kívánok feltüntetni.

Ezek után specifikálom az alkalmazásomat, összegyűjtöm az implementálandó funkciókat, és meghozom azokat a tervezői döntéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a portálom kielégítse a célcsoport igényeit. A tervezés során ábrákat készítek a lényegesebb felületekhez, és odafigyelek a webergonómiára is.

Az utolsó előtti fejezetben megvalósítom a rendszer néhány jellegzetes elemét, mint például a regisztrációt, vagy a főoldalt, amely tartalmazza a hírfolyam funkciót.

A szakdolgozatom záró fejezetében kitérek az elért eredményekre, összefoglalom a fejlesztés során szerzett tapasztalataimat, végezetül megemlítem a továbbfejlesztési lehetőségeket is, mint például a megtervezett, de nem megvalósított funkciókra, vagy az implementált rendszerösszetevők esetleges fejlesztésire is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.