Web-alapú készülék-független keretrendszer kollaboratív modellezéshez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varró Dániel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Mivel rohamosan növekszik a modell-centrikus megközelítések népszerűsége az ipari szoftverfejlesztésben, egyre jobban terjed a több felhasználót támogató, modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés kulcsszerepének elismertsége, magába foglalva a kollaborációt és az azzal járó vonásokat (mint például a verziókövetés, konfliktuskezelés, modell migráció és összefésülés), így próbára téve generációnk modellező és modell-kezelő technológiáit.

Hogy megbirkózzon a modell-vezérelt alkalmazásfejlesztés ezen kihívásaival, a MONDO project (melyhez a szakdolgozatom kezdetekor csatlakoztam) a skálázható modellezés és modell-vezérlés elméleti alapjainak és nyílt-forráskódú, felhőalapú platformjának fejlesztését tűzte ki célul.

A szakdolgozatom célja, hogy hozzájáruljak a MONDO projekt kutatási folyamatához, egy web-alapú, készülék független megoldás megtervezésével és lefejlesztésével, szélturbinák vezérlőrendszereinek modellezési tartományában meghatározott, kollaboratív modellezési forgatókönyvekhez. Munkám végére, sikerült leimplementálnom a kezdetleges verzióját egy online kollaborációs keretrendszernek, mely alkalmas kollaborációs munkamenetek generálására, EMF (Eclipse Modeling Framework) alapú források felhasználásával. A rendszer több típusú készüléket is támogat, köztük személyi számítógépek és tablet gépek, valamint egy olyan felületet biztosít felhasználói számára, mellyel képesek kezelni a generált kollaboratív munkafolyamatokat és miután csatlakoztak is azokhoz, lehetőségük van az adott üléshez tartozó modell módosítására is. A kollaborációs munkafolyamatok befejeztével, a rendszer alkalmas a modellekben történt változások véglegesítésére is a háttértáron.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.