Webalkalmazás átalakítása mobil alkalmazássá Progressive Web Apps használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kápolnai Richárd Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mobil eszközök elterjedése nemcsak mindennapi életünkben idézett elő számos változást, hanem a technika világában is. Bár teljesítményük még elmarad egy asztali számítógépé mellett, mégis számos helyen kezdik átvenni azok szerepét.

A különböző mobilplatformok kialakulása a szoftverfejlesztés világába új kihívásokat hozott. Egy „jó” mobilalkalmazásnak ki kell elégítenie az olyan felhasználói igényeket, mint a gyorsaság, megbízható működés, könnyű használat és ergonomikus megjelenés. Ezen felül, hogy minél nagyobb felhasználói szegmenst érintsen, több platformon is elérhetőnek kell lennie.

Külön natív alkalmazás fejlesztése minden platformra rendkívül erőforrásigényes feladat, ezért érdemes valamely, a platformok különbségeit elfedő technológiához folyamodni.

A különböző platformok között egy relatív egységes felületet teremt a web, de a webes alapokon nyugvó alkalmazások számos olyan hiányossággal is rendelkeznek a natív applikációkhoz képest, amely rontja a felhasználói élményt, és korlátozza a lehetőségeket, mint például az alkalmazás telepíthetősége és az offline funkcionalitás. A Google által támogatott Progressive Web Apps technológia ezen korlátokat igyekszik áthidalni, innovatív fejlesztési módszereket alkalmazva.

Szakdolgozatomban az Automizy marketing automatizációs szoftver webapplikációjának PWA irányelveket követő átalakítását mutatom be, részletesen kitérve a felhasznált technológiákra, egyéb multiplatformos alternatívák lehetőségeire, a tervezés és implementálás menetére, illetve a továbbfejlesztési lehetőségekre. Munkám célja a szoftver kódbázisának refaktorálása volt, egy olyan módon, amely kielégíti a felhasználói oldalról érkező UX igényeket, míg a szoftver funkciói teljes mértékben megőrzik integritásukat.

A már meglévő szoftver kötöttségeinek áthidalása nehéz feladatnak bizonyult, de a felmerülő problémák megoldása után a PWA technológia alkalmazásával sikerült a rendszernek egy új, felhasználóbarát felületet teremteni, az elvárt app-szerű hatást elérni, valamint jelentős sebességnövekedést produkálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.