Webalkalmazás fejlesztése Google Web Toolkit felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Berényi Zsolt
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet terjedésének köszönhetően a webes technológiák is nagy fejlődésen mentek keresztül. A modern webes alkalmazások már felveszik a versenyt az asztali alkalmazásokkal mind gyorsaság, mind látvány terén, így az üzleti életben is megindulhatott térhódításuk.

Nyári gyakornokságom keretében azt a feladatot kaptam, hogy egy jogi adatokat nyilvántartó és kezelő vállalati webes alkalmazást olyan új szolgáltatásokkal bővítsek ki, mellyel a cég időt és pénzt tud megspórolni. A feladat nehézségét az jelentette, hogy mind a megjelenítést, mind az adatelérést teljesen új alapokra kellett helyeznem olyan technológiák (Google Web Tookit, Java Persistence API) felhasználásával, melyek addig számomra ismeretlenek voltak.

A megvalósított új funkciók mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a felhasználónak bizonyos esetekben ne kelljen akár több százszor is elvégeznie ugyanazt a műveletet, csak különböző adatokkal. Ilyen művelet például egy felhasználó hozzáadása egy csoporthoz, vagy csoportok és tartományok tulajdonosának lecserélése egy másik személyre. Az adatbázis-tartalmat ilyen esetekben a felhasználók közvetlenül módosították, ami veszélyes gyakorlat, mivel bármilyen hiba esetén az éles adatok inkonzisztens állapotba kerültek.

Az általam létrehozott három új célfelület és új szerveroldali logika legfőbb célja, hogy az ilyen típusú hibákat kiküszöbölje. A felhasználók a felületeken csak a bemeneti adatokat állíthatják össze úgy, hogy a munkamenet alatt az adatok érvényessége végig biztosított. A végrehajtás folyamatába azonban már semmilyen beleszólásuk sincsen a felhasználóknak, mivel minden mozzanatot az új üzleti logika felügyel. Szakdolgozatomban ezen új felületek és a hozzá tartozó üzleti logika megvalósulásának útján vezetem végig az Olvasót, aki végigkövetheti, hogy az ismertetett technológiák felhasználásával és a leírt tervek alapján milyen módon valósult meg az eredeti célkitűzés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.