Webalkalmazás fejlesztése MeteorJS alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Ercsényi András
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az informatika a kezdetektől fogva segítő szerepet játszott rengeteg tudományág előrehaladásában. Az első haditechnikai alkalmazásoktól kezdve a mai egészségügyi vagy banki szoftverekig felgyorsítja egyes feladatok elvégzését, és megnyitja az ajtót olyan lehetőségek előtt, amikről ezelőtt nem is álmodhattunk. Az informatika egyre jobban része a napjainknak, és egyre több területen segít munkánk elvégzésében. Ennek ellenére még mindig sok olyan munkahely van, ahol papír alapú megoldásokkal dolgoznak az emberek.

Az informatikai megoldások fejlődése is elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több területen alkalmazhatóvá váljanak. Az egyre kisebb és erősebb hardver egyre fejlettebb szoftveres keretrendszerekkel kombinálva lerövidíti az új programok létrehozásának az idejét. Ennek jó példája a böngészőkben futó JavaScript alapú úgynevezett “Single Page” alkalmazások, amik az utóbbi néhány évben robbanásszerű fejlődésnek indultak. A 2010-es évek előtt senki sem gondolta, hogy egy ilyen alkalmazás életképes alternatíva lehet egy asztali alkalmazással szemben. A Javascript nyelvvel szemben is sokan ellenérzéseket tápláltak (nem teljesen alap nélkül). Azonban az évek során a hardver teljesítményének a növekedése lehetővé tette egyre nagyobb erőforrás-igényű webes alkalmazások futtatását. A teljesítmény növekedésével párhuzamosan a Javascript keretrendszerek, sőt maga a Javascript nyelv is fejlődött, aminek köszönhetően már nagyobb alkalmazások megírására is alkalmassá vált. A két legnagyobb fejlődési lépés a szerveroldali Javascript megjelenése (Node.js) illetve az ECMAScript 6-os szabvány elterjedése volt.

A régészettel egy, a területen dolgozó barátom révén kerültem kapcsolatba, aki meglátta a lehetőséget saját a munkájának kényelmesebbé tételére. Megkeresett, hogy készítsek egy programot, aminek segítségével elektronikusan tudná rögzíteni a régészeti feltárások adatait. Jelenleg a rögzítés a feltárás helyszínén papíron folyik, majd az irodában számítógépre kell vinni az adatokat, hogy a minisztérium felé el tudják küldeni a projekt beszámolóját, és hogy kereshetővé váljon az összegyűjtött adathalmaz. A szakdolgozat keretében ennek a programnak a prototípusát készítettem el, ami az adatok rögzítését teszi lehetővé egy felhasználóbarát felületen. A program szintén támogatja adatok egyidejű felvitelét, ami a régészeti munka során alapfeltétel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.