Webalkalmazás fejlesztése a Spring keretrendszer felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb igény van a Spring keretrendszer minél komplexebb ismeretére. Az iparban egyre több piacvezető fejlesztéssel foglalkozó cégnél szerepel elvárásként keretrendszer ismerete, sőt legtöbb helyen előny a több éves szakmai tapasztalat is.

Az elmúlt tíz évben gyakorlatilag figyelemmel kísérhettünk egy sikertörténetet, a Spring keretrendszer megszületésétől napjaink egyik vezető Java technológiát használó keretrendszerévé válásáig. Évekig nem terjedt el, mert helyette ott volt a J2EE majd Java EE technológia és biztonság szempontból kritikus alkalmazások fejlesztésére szinte kizárólag ezeket használták. Kezdetben arra törekedett, hogy az egyéb keretrendszerek hiányosságait kiküszöbölje, napjainkban azonban szinte minden olyan szolgáltatást és funkcionalitást tartalmaz, amire egy webalkalmazásnak vagy bonyolultabb üzleti alkalmazásnak szüksége lehet. A keretrendszer nyílt forráskódú, rohamosan fejlődik és egyre nagyobb fejlesztői közösség használja. POJO objektumoknak köszönhetően a kód egyszerű, átlátható és rétegelt. A hordozhatóságot támogatja, mert az ebben írt alkalmazás telepíthető web-szerverre és alkalmazás szerverre is. Nincs alkalmazás szerver konténerhez vagy olyan szolgáltatásokhoz kötve, amik kizárólag ebben a környezetben érhetőek el. A tesztelést is nagymértékben támogatja.

A diplomatervezés keretében célom volt a keretrendszert minél jobban megismerni, szolgáltatásait, működését tanulmányozni. Erre építve pedig egy weabalkalmazást implementálni, amiben ezeket felhasználom.

A fent leírt érvek és tények miatt döntöttem úgy, hogy ezt a témát választom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.