Webalkalmazás fejlesztése mobil platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a technológia és a mobil eszközök fejlődése következtében egyre több hagyományos, papír alapú megoldást vált ki az adott megoldás elektronikus változata. Az elektronikus változatok alapvetően kényelmesebbek és nagyobb biztonságot garantálnak a hagyományos társaiknál.

Alapvetően a menetlevél koncepciója megköveteli a papír alapú megoldást, azonban egyre több cég gondolkodik el az elektronizált megoldás használatán. A hagyományos megoldás problémája, hogy körülményes és nem feltétlen megbízható. A sofőrnek kell vezetnie, de a kitöltés során elírások, hibák bármikor keletkezhetnek. Nincs limitálva, hogy mit láthat a sofőr a menetlevélből, tehát akár az előző heti vagy hónapi fuvarokat is megtekintheti. A cégek szempontjából pedig a csalások lehetősége okoz gondot, hiszen jelentős költségtöbbletet jelenthet.

A fenti problémákra megoldást jelenthet az elektronizálás, mivel ebben az estben nincs emberi tényező, az adatok egy szerverről származnak, amelyek helyességéről a GPS (Global Positioning System) technológia gondoskodik. Az adatok biztonsága szempontjából pedig limitálható, hogy egy sofőr a múltban történ utazásokból mennyit láthat.

Jelen dolgozatban bemutatom egy a fenti problémára megoldást kínáló alkalmazás tervezését és fejlesztését. Az alkalmazás egy mobil kliensből és egy szerverből áll. A mobil klienst a sofőr használja, míg a szerver az adatokat szolgáltatja. Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott alkalmazáshoz, szükség van internetkapcsolatra a bejelentkezés és az adatok lekérése miatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.