Webalkalmazások felhasználói felületeinek fejlődésének és elemeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Amikor megnyitunk egy weboldalt a böngészőnkön keresztül, akkor az első dolog, ami a szemünk elé tárul, az nem más, mint az oldal felhasználói felülete. A különböző oldalak tervezésénél egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezen kezelőfelületek kialakítására.

Különösen azért kell odafigyelnünk ezen interfészek tervezésére, mert rajtuk keresztül nyílik lehetőségünk elnyerni a felhasználók szimpátiáját az oldal iránt. Ez befolyásolja a véleményüket, hiszen ezeken az elemeken keresztül tudnak kapcsolatba lépni az oldal funkcióval. Hiába van egy csúcsszuper funkciókkal felvértezett weboldalunk, ha ezek használatát nem tesszük kényelmessé a felhasználók számára, akkor nem fogják megszeretni az oldalunkat, és ennek következtében elveszítjük a látogatók többségét.

Ha például egy cég számára tervezünk egy weboldalt, akkor elengedhetetlen szempont az, hogy minél több látogatót csábítsunk el az általunk alkotott oldalra – lehetőség szerint minél többet a konkurenciától.

A látogatottság növelése érdekében könnyen áttekinthető elrendezést kell terveznünk, valamint letisztult felületeket kell kialakítanunk. Figyelnünk kell a menürendszer kialakítására, nem szabad nyakatekert, átláthatatlan struktúrát kialakítanunk. Az oldal funkcióit tegyük minél egyszerűbbé, könnyen kezelhetővé. Igyekezzünk figyelni arra, hogy minden egyes aloldal egységes megjelenésű legyen, ezzel is azt sugallva, hogy egy alaposan megtervezett, profin felépített weboldalt nyújtunk a szolgálatukra.

Napjainkban, a XXI. század elején nem szabad csukott szemmel elmennünk a közösségi oldalak jelentősége, és térhódítása mellett. Ezért lehetőségek kell biztosítanunk a felhasználók számára arra, hogy a különböző közösségi portálokon megosszák ismerőseikkel az oldalunkon látott tartalmakat.

A diplomamunkám keretében megvizsgálom a weboldalak felhasználói felületeinek átalakulását, valamint megismertetem az olvasót egy mintaalkalmazás – egy ingatlan hirdetési portál – felületeinek kialakítása során felmerülő kérdésekkel, figyelembe veendő szempontokkal. Valamint a jelenlegi technológiai lehetőségek kiaknázásával, a lehető legnagyobb felhasználói élményt szeretném biztosítani a számukra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.