Webalkalmazások készítése szakterületi modellezéssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A webalkalmazás-fejlesztés során fontos szempont, hogy a szoftver rövid, jól megbecsülhető időn belül, alacsony költséggel és jó minőségben készüljön el. Ez az elvárás nagy terhet helyez a fejlesztők vállára. Sok módszertan és eszköz készült már abból a célból, hogy a terhet csökkentsék.

A modell-vezérelt szoftverfejlesztés egy módszer a fejlesztési folyamat javítására. Alapja a specifikus problémát leírni képes szakterületi nyelvből készített modell. A modell alkalmas arra, hogy növelje a fejlesztők produktivitását, segítse a terület szakértőivel, megrendelőkkel történő kommunikációt és lehetővé tegye a szoftver egyes részeinek generálását.

Feladatom egy webalkalmazások részeinek leírására alkalmas szakterületi nyelv kidolgozása és egy erre alapuló, fejlesztést segítő modellező és kódgenerálásra alkalmas eszköz készítése volt.

Dolgozatomban több fejlesztést segítő megoldást mutatok be, a webes tartalomkezelő rendszerek és a webalkalmazásokra specializált keretrendszerek körében. Továbbá bemutatom az Interaction Flow Modeling Language szakterületi nyelvet is, ami modell-vezérelt módon közelíti meg az alkalmazásfejlesztés támogatását.

Munkám során kidolgoztam két szakterületi nyelvet az alkalmazások adatszerkezetének, illetve felhasználói felületének leírásához. Az első megoldásban a Python alapú ViUR keretrendszerhez, a második megoldásban a Spring keretrendszerhez és az Apache Wicket, illetve az Angular kliens technológiákhoz készítettem kódgenerátort. A fejlesztést segítő modellező eszközt az Eclipse platformra készítettem el, az Eclipse Modeling Framework technológia felhasználásával. Dolgozatomban példaalkalmazásokon keresztül mutatom be az elkészült eszközök használatát és a generált alkalmazások működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.