Webáruház fejlesztése ASP.NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kaszó Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet felhasználói tábora az elmúlt években sokszorosára növekedett. Az internetet használók számának növekedése előidézte a webes technológiák hatalmas fejlődését. A WWW (World Wide Web) kialakulása óta hatalmas, ugrásszerű fejlődés figyelhető meg. Kezdetben statikus tartalommal rendelkező weboldalakat találhattunk döntően, mára azonban ezeket felváltották a dinamikus, színes tartalommal rendelkező webportálok. Ez a nagy fejlődés lehetővé tette a webes technológiák szélesebb körű felhasználását. Egy-egy weboldal összetett funkciók ellátására is képes, ezzel kielégítve a felhasználó minden igényét (pl.: internetes ügyintézés, szálloda online szobafoglaló rendszere). Ma már nagyon nagy számban találhatunk különféle színes tartalommal rendelkező video- és képmegosztó portálokat, interaktív közösségi oldalakat, szórakoztató- és hírportálokat, stb.

Az összetett funkciók megvalósítása és az egyre több felhasználó jelenléte természetesen maga után vonja a weboldalak fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra fejlődését is. Gondolhatunk itt például a milliós nagyságrendű napi látogatóval rendelkező weboldalak (pl.: YouTube) kiszolgálására, és akár a kis forgalommal rendelkező kisvállalkozás weboldalának kiszolgálására alkalmas hardver erőforrásokra.

A szakdolgozatomban egy összetett funkciók ellátására képes webáruház megtervezésével és elkészítésével foglalkozom. A tervezés során figyelembe vettem mind a webáruház üzemeltetője, tulajdonosa, mind pedig a vásárlók szemszögéből támasztott elvárásokat.

A dolgozat első részében található az elektronikus kereskedelem témakörének bemutatása, valamint a szakdolgozat elkészítéséhez felhasznált technológiák részletes ismertetése.

A második részben részletesen foglalkozom a tervezés fontos lépéseivel (feladatspecifikáció, adatbázis, felhasználói felület), a webáruházzal szemben támasztott követelményekkel, a webáruház használata közben zajló folyamatok modellezésével, a megvalósítás során felmerülő problémákkal, az egyes funkciók megvalósításának mikéntjével. A szakdolgozatot az elkészült webáruház továbbfejlesztésének lehetőségei, jövőbeli tervek zárják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.