Webáruház fejlesztése Axapta ERP rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A Microsoft Dynamics AX (a továbbiakban Axapta) egyre szélesebb körben elterjedt vállalatirányítási információs (ERP – Enterprise Resource Planning) rendszer. A tipikus vállalati szoftverkörnyezet, amelyben egy ilyen ERP rendszert használnak, rendkívül heterogén. Egy új ERP rendszer bevezetésekor tipikusan már sokféle nyilvántartó és egyéb szoftvert, dokumentumformátumot, adatbázist alkalmazhatnak a vállalatnál, valamint az üzleti partnerek szintén többféle információs rendszert használnak. Egy ilyen környezetben csak akkor működhet hatékonyan az Axapta, ha jól megoldható a különböző rendszerekkel történő adatcsere. Erre az Axapta megoldása az Application Integration Framework (AIF), amely integrációs felületet biztosít a vállalaton belüli és a külső partnerek szoftverei számára.

A feladat keretében áttekintem az AIF felépítését és az általa nyújtott lehetőségeket. Bemutatom az AIF különböző működési módjait és ezek előnyeit. Egy egyszerű webáruház létrehozása során felhasználom az AIF szolgáltatásait. A webáruház az Axaptától elkülönítve működik, nem egy teljeskörű éles használatra kész e-commerce megoldás, a legfőbb célja az, hogy demonstrálja a kétirányú adatcserét az Axapta és egy külső rendszer között.

A feladat célkitűzéseinek eléréséhez létrehoztam az AIF-ben két dokumentumszolgáltatást, amelyek biztosítják a vevői adatok és a megrendelések szinkronizációját a webáruházzal. A külső webszerveren felépítettem egy webshopot, amely webes felületet biztosít a felhasználók számára a vevői regisztrációhoz, termékek böngészéséhez, vásárláshoz, valamint a korábbi megrendelések státuszának lekérdezéséhez. A webáruház az AIF dokumentumszolgáltatásaihoz kapcsolódik, XML üzenetek segítségével a webáruházban regisztrált vevők adatait és a megrendeléseket beküldi az Axaptába. A vásárlók lekérdezhetik a webáruházban leadott megrendeléseik állapotát, amelyet az Axapta a megrendelés legfontosabb adataival (például ár, mennyiség, stb.) együtt egy XML üzenetben küld el a webáruháznak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.