Webes alkalmazás fejlesztése QAD-t használó vevő beszerzési igényinek kiszolgálására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat keretein belül a feladatatom egy VMI elveken alapuló készletkezelési rendszer létrehozása volt, amely által egy webes interfészen keresztül egy-egy kiemelt szállító képes kezelni a QAD EA-t használó vevőjének készleteit, illetve vevői rendeléseit. A megvalósításnak két fő lépcsőfoka volt. Egyfelől létre kellett hoznom egy olyan felületet – vagyis a webes interfészt – amin keresztül a szállító látja a vevő megfelelő készletadatait, rendeléseit, és amin keresztül képes kommunikálni a QAD adatbázis releváns szekcióival. Másfelől ki kellett dolgoznom a működést megvalósító modellt a QAD EA oldalán, amelyet implementálnom kellett. A két oldalt pedig össze kellett kötnöm úgy, hogy az adatok tranzakciója a web és az adatbázis közt megfelelő és zavartalan legyen.

A webes felület kialakítását a Bootstrap névre keresztelt keretrendszer testre szabásával végeztem. Ezzel egy strukturált, letisztult, felhasználóbarát környezetet tudtam kialakítani, melynek alapja a HTML, a CSS, valamint a JavaScript kódokban rejlik. A fejlesztőkörnyezetet többnyire az Adobe csoport Dreamweaver névre hallgató szoftvere, valamint a Notepad++ biztosította számomra.

Szerver oldalon, vagyis adatbázis szinten ki kellett alakítanom egy olyan rendszert, amely képes a QAD vevő készletadatainak olvasására és írására is. Ehhez az adatbázisban új néhány mező felvételére, majd azok üzleti logikába való beépítésére volt szükség. A feladatot progress környezetben kellett megoldani.

A webes alkalmazást PHP szkriptnyelven készítettem el, a kapcsolatot ODBC technológiával oldottam meg. Ennek segítségével kapcsolódik a web kliens a progress adatbázishoz, valamint ezen keresztül zajlik az adattranszfer.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.