Webes alkalmazás tervezése SAP HANA adatok megjelenítéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A vállalati irányítási rendszerek (ERP) a kezdetektől fogva (1970-es évek óta) adatbázis rendszerekre épülnek. Az üzleti folyamatokat újra kellett tervezni minden olyan iparágban ahol az ERP-t bevezették. Manapság az adatbázis kezelők jelentős fejlődése lehetővé teszi, hogy az üzleti folyamatokat újra tervezzék.

Az SAP HUNGARY Kft.-nél a Supply Chain Management / Advanced Planner Optimizer / Demand Planning területen írtam a szakdolgozatomat. Kijelentem, hogy a szakdolgozatom nem tartalmaz semmilyen belső, bizalmas SAP információt. Ezen okból kifolyólag a dolgozatomban szereplő ábrákon, táblázatokon véletlen számok találhatóak, illetve a forráskódot ezért nem csatoltam elektronikusan. A dolgozatom írása közben kizárólag publikusan elérhető anyagokat használtam fel.

A dolgozatom logikailag két részre bontható. Az elsőben az SAP HANA memória alapú adatbázisról írok. Fel fogom sorolni az SAP memória alapú termékeit időrendben, hogy lássuk mi volt az előzménye a HANA-nak (3. fejezet). Megvizsgálom általánosságban az adatbázisok (4. fejezet) és a hardverek (5. fejezet) fejlődését. Ezek után megnézem, mi van a motorháztető alatt, hogyan tudja a HANA ezt az elképesztő teljesítményt elérni és hogy mi miatt valós idejű platform (6. fejezet). Felvázolom majd a HANA architektúráját, továbbá hogy hogyan tárolja az adatokat a memóriában és hogy hogyan képes az ACID követelményeknek eleget tenni.

A második részében a szakdolgozatomnak egy SAP HANA alkalmazást készítek, amely a Customer Forecast Management waterfall analysis folyamatát implementálja (7. és 8. fejezet). Teszt adatokat kellett létrehozom a back end rendszerben. Az elejétől a végéig vezető lépéseket le fogom írni, továbbá a felmerülő kifejezéseket kifejtem (planning book, characteristics, keyfigure…) (10. fejezet). Majd az alkalmazásom oldalait és tartalmát vázolom fel (11. fejezet). Röviden bemutatom a JavaScript-et, mivel az alkalmazást abban írtam, illetve a callback metódust, melyet gyakorta használok. Ezek után a jQuery-t és az XMLHttpRequest API-t mutatom be, aminek a segítségével aszinkron hívásokat végeztem a szolgáltatásokhoz. Az SAPUI5 fontos szerepet játszik az SAP szabványos webes felhasználói felület kialakításában (9. fejezet). Végezetül technikai részleteket osztok meg az alkalmazásom architektúrájáról, eseménykezeléséről, és az általam írt két HANA szolgáltatásról (12. fejezet).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.