Webes alkalmazások szimultán fejlesztése desktop és mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A webes alkalmazások sokrétű és elágazó fejlesztése, annak technológiái a mobil platformok megjelenése óta még tovább bonyolódott. A mobil eszközök korlátozott erőforrás, számítási és megjelenítési tulajdonságai megnehezítik az alkalmazásfejlesztők dolgát. Egy mobil platformon natív programok futtatása optimális, míg asztali gépen a webes változat a kézenfekvő. A jelenleg bevett szokás a külön web és mobilalkalmazás fejlesztése, ez azonban több időt, energiát és pénz igényel.

Az elmúlt években több fejlesztési irányzat is megpróbálta megoldani a problémát. A cél olyan webes alkalmazás fejlesztési módszertan kialakítása, mely segítségével mind mobil, mind desktop környezetben használható rendszert tudunk létrehozni egyetlen közös fejlesztési folyamat segítségével. A Facebook által fejlesztett React Native JavaScript keretrendszer, és az ahhoz készített react-native-web nyílt forráskódú könyvtár lehetővé teszi a párhuzamos multiplatform fejlesztést webre, valamint a piac két vezető mobil platformjára, iOS-re és Androidra.

Dolgozatom célja egy ilyen módon megvalósított projekt segítségével megvizsgálni ezt a módszert, valamint feltérképezni előnyeit és hátrányait.

Munkám során áttekintettem az elmúlt években kialakult és elterjedt módszereket, tanulmányoztam a React Native és a react-native-web könyvtárakat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.