Webes felületek automatizált tesztelése selenium használatával

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Webes alkalmazások felületének tesztelésére használható eszköz a Selenium webdriver. Ez az eszköz a böngészőn keresztül éri el az oldalt és úgy végez rajta műveleteket mintha egy felhasználó kattintgatna rajta. Dolgozatom fő célja, hogy a Seleniumot bemutassam, valamint használatának 2 módját gyakorlatban is reprezentáljam: mini terhelés teszt valamint távoli automata tesztek futtatása. A dolgozat során bemutatom az alapvető tesztelési technikákat és szinteket valamint a Seleniumhoz szorosan fűződő technológiákat: XPath, HTML, Javascript, Selenium IDE, Selenium Webdriver.

A dolgozat elején röviden bemutatom a céget ahol a szakdolgozatomban leírt feladatokat végeztem. A későbbiekben a tesztelés alapfogalmait, hasznosságát és használati eseteit taglalom, ahol szó esik a különböző tesztelési módszerekről, mint statikus és dinamikus tesztelés, fekete- fehér dobozos tesztelés, funkcionális és nem-funkcionális tesztelés valamint részletezem a tesztelési szinteket. Bemutatom, hogy a Seleniumos tesztelés milyen tesztelési módszertannal használható és mely tesztelési szinteken alkalmazható leginkább. A Selenium működését a Selenium IDE –vel végzett gyakorlati példán keresztül vezetem be, majd a Selenium Webdriveren keresztül részletezem a HTML, XPath és Javascript technológiákkal való kapcsolatát.

A dolgozat második fele a cégnél megvalósított tesztek leírását, felépítését, konklúzióit tartalmazza. Bemutatom a tesztekhez használt nyelvet, alkalmazott keretrendszert, ezek hasznosságát. A tesztek során nem szorosan Seleniumhoz kapcsolódó, de a teszteléshez elengedhetetlen technológiák is bemutatásra kerülnek, ezek: post üzenet küldés a tesztek előtti állapot konfigurálásához és az adatbázis lekérdezése az adatvezérelt teszteléshez. Ezt követően a Linux környezetben való futtatáshoz és megfelelő logoláshoz (képernyőkép) használt módszereket valamint a tesztelendő alkalmazásokat írom le. Alapvetően terheléstesztet és elérhetőség tesztet hajtok végre, adatvezérelt tesztelési technika használata mellett. Az elérhetőség teszt leírása során a Jenkinssel kapcsolatos lépések is bemutatásra kerülnek.

A dolgozat végén az eddig elkészített teszt rendszer továbbfejleszthetőségét mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.