Webes felülettel rendelkező szoftverrádiós vevő alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A Software Defined Radio (SDR) mára a telekommunikációs iparág kedvelt technológiájává vált. Az olyan előnyei, mint a rugalmasság, az újrakonfigurálhatóság és a megbízhatóság jogossá teszik a használatát a jelen és jövő rádiófrekvenciás (RF) kommunikációs eszközeiben. Egyre több integrált RF megoldás jelenik meg a piacon, köztük olcsó, univerzális SDR hardverek is, amelyek széles sávban hangolhatók és gyors mintavételt tesznek lehetővé, ezáltal is felkeltve mint a rádióamatőrök, mind a hivatásos felhasználók figyelmét.

Dolgozatomban egy SDR vevő alkalmazás tervezéséről és megvalósításáról írok. Az alkalmazást OpenWebRX-nek neveztem el. Az alábbi funkciókkal rendelkezik:

– RTL2832U alapú USB eszközt tud használni jelforrásként.

– Webes felületére több felhasználó is csatlakozhat, és valós időben frissített vízesés-diagramon tekintheti meg a vételi sáv viszonyait.

– A felhasználó kiválaszthat egy csatornát, amit a kiszolgáló demodulál és a böngészőbe hang adatfolyamként továbbít, ahol lejátszásra kerül a hangkártyán.

A felhasználók egymástól függetlenül állíthatják a vevő paramétereit (a csatorna frekvenciáját, a modulációt és a szűrő karakterisztikát is).

– A webes felület több böngésző szoftvert is támogat, és olyan funkciókat is használ, amik a HTML5 újdonságaiként jelentek meg.

A digitális jelfeldolgozás (DSP) egy külön függvénykönyvtárba, a libcsdr-be került. Ez tartalmazza a digitális lekeveréshez, a szűréshez és az AM/FM/SSB demodulációhoz

szükséges függvényeket.

A szoftver célja, hogy a rádióamatőrök olyan vevőállomásokat állíthassanak fel, amelyek az interneten keresztül is elérhetők. Mind az OpenWebRX, mind a libcsdr nyílt forráskódú licensszekkel van közzétéve, amely lehetővé teszi mások számára a kód későbbi módosítását, javítását és támogatását.

A dolgozat befejezésekor az OpenWebRX-et már több rádióamatőr is teszteli való életbeli alkalmazásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.