Webes gráf- és modellmegjelenítő

OData támogatás
Konzulens:
Vajk Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a böngészőben futó webalkalmazások már sok teret hódítottak helyettesítve az asztali alkalmazásokat, hiszen könnyebb a telepítésük, nem kell a tárhellyel spórolni és a felhőalapú megoldások bizonyos értelemben biztonságba helyezik az adatainkat. A webes diagramszerkesztő egy jó példa erre, mivel pár percen belül már akár kollaboratívan dolgozhatunk egy diagramon távoli munkatársunkkal.

A diplomamunkám célja egy webes modellszerkesztő alkalmazás, ami alkalmas vizuális programozásra és kódgenerálásra és ezen felül kollaboratívan lehet dolgozni benne. Ezen cél mellett a kiválasztott technológiákat is meg kellett ismernem és az elkészült alkalmazást teljesítmény szempontjából értékelnem.

A Javascript reneszánszát éli napjainkban. Már rég nem csak arra való, hogy a böngészőben dinamikus layout-ot létrehozzunk, eljött az a pont, ahol kliens-, szerver- és adatbázis szinten alkalmazható -- idegen szóval -- full-stack technológia. A diplomamunkám keretein belül meg akartam vizsgálni, hogy mennyire érett a technológia komplex webalkalmazások fejlesztésére.

Munkám eredménye egy kollaboratív diagramszerkesztő, amiben egy kódtranszformációs template-et is megadva tetszőleges nyelvű kódot lehet generálni, Javascript esetében ezt a kódot fel is lehet használni más rendszerben. A kiválasztott technológia alkalmas volt hatékony prototipizálásra, moduláris alkalmazás fejlesztésére és elegáns megoldások implementálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.