Webes hírlevél-küldő rendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagy felhasználóbázisú weboldalak elterjedésével a felhasználókkal való közvetlen e-mailben történő kommunikáció a felhasználók számának méretéből adódóan problémákat vet fel. A közvetlen kapcsolattartás biztosítása fontos feladat, mivel ezzel válik lehetővé a felhasználók értesítése és az ehhez kapcsolódó marketing tevékenységek.

Egy levélnek a kiküldése egy viszonylag egyszerű és hétköznapi feladat, viszont a nagy mennyiségű automatizált levél kiküldésnél viszont skálázhatósági és megbízhatósági problémák merülnek fel.

Maga az e-mail kiküldése egy best-effort szolgáltatás, ebből adódnak a megbízhatósági problémák. A küldés után nincs közvetlen információnk arról, hogy a levél kézbesítve lett, és ha megérkezett, megnyitotta-e azt a címzett. Fontos, hogy ezeket a leveleket nyomon tudjuk követni, ezért olyan megoldásokat kell kitalálni, amivel ez lehetségessé válik.

Sikeres kézbesítés esetén sem garantált, hogy a címzettek megkapják a levelet, mivel a szolgáltatók levélszemétnek tekinthetik azt. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük a levélnek formai követelményeknek kell megfelelnie és a kiküldésüket is ütemezni kell.

Mivel nagy mennyiségű levél kiküldéséről van szó, fontos hogy a rendszer, ami ezt lehetővé teszi, skálázható legyen, megnövekedett terhelés esetén is tudja biztosítani a hibamentes működést, és az esetlegesen bekövetkező külső hibák esetén se vesszen el levél. A skálázhatóság biztosítása olyan helyeken a legfontosabb, amiket sokszor használunk, vagy nagy mennyiségű adat mozgatását végzik. A feladatokat ilyen helyeken a lehető leghatékonyabban kell végrehajtanunk.

Ez nem egy új probléma, mára már sok megoldás született hírlevélküldő rendszerek megvalósítására, viszont az elérhető rendszerek közül egyik sem, vagy csak részlegesen nyújt megoldást mind a skálázhatósági, mind a megbízhatósági problémákra.

Ezért célul tűztem ki egy olyan rendszer megtervezését, megvalósítását és tesztelését, ami megoldást biztosít a felmerülő megbízhatósági és skálázhatósági problémákra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.