Webes interfész tervezése és megvalósítása AJAX technológiával online nyelvoktató szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az internet rohamos elterjedésének köszönhetően mára már tömegek használnak olyan online szolgáltatásokat, amelyek könnyebbé teszi a munkájukat vagy élvezetesebbé a szabadidejüket. Mivel hiszek benne, hogy az interneten a szórakozással eltöltött idő egyben hasznos is lehet, ezért szakdolgozatomban egy olyan online szolgáltatást tervezek, amely segítségével a felhasználók játékos körülmények között fejleszthetik az idegennyelv tudásukat.

A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók a gyakorolni kívánt szavakat és az éppen megtanulni kívánt jelentésüket különböző listákba rendezhetik, melyeket aztán megoszthatnak az ismerőseikkel, hogy közösen játszanak az egyes listák szavaival. A BABBL olyan Flash játék, ami egy megadott idő alatt az adott listáról a lehető legtöbb kifejezést kérdezi ki a játékostól, aki aztán a teljesítménye alapján felkerül a lista dicsőségfalára.

Egy sikeres online szolgáltatás tervezése során már elengedhetetlen a felhasználói élmény szem előtt tartása, mely nélkül egy szolgáltatásnak sincs esélye kiemelkedni a megszámlálhátatlanul sok weboldal közül. Dolgozatomban a funkcionális tervezésen túl, architekturálisan is megtervezem a szolgáltatást, majd interakciós és használhatósági szempontok szerint a felhasználói felületét. A szakdolgozatom részeként a megtervezett felületet Ajax technológiákkal implementálom is, melyhez legfőképpen a jQuery keretrendszer elsajátítására volt szükségem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.