Webes képosztályozó szolgáltatások összehasonlítása és implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság a mesterséges intelligenciát felhasználó technológiák rendkívül népszerűek. Nem csak kifejezetten az arra kifejlesztett célszoftverek, hanem a lehető legváltozatosabb alkalmazások is gyakran használnak valamilyen mesterséges intelligenciára épülő megoldást. Egyik legnépszerűbb felhasználási területe a képosztályozás, melynek segítségével emberi beavatkozás nélkül meghatározható egy kép tartalma.

Az interneten kutatva számos ilyen képosztályozást végző szolgáltatás fellelhető, melyek változó precizitással képesek elvégezni az említett feladatot, viszont annak eldöntése, hogy a különböző szolgáltatások közül melyik a legpontosabb / legmegbízhatóbb, egyáltalán nem triviális feladat.

A megbízhatóság vizsgálata a szakdolgozatban – kurrens technológiák felhasználásával – elkészített tesztapplikáció segítségével hajtható végre. A webalkalmazás lehetővé teszi a tesztelendő képkészlet feltöltését, majd annak segítségével a különböző szolgáltatások által adott eredmény kiértékelését. A szakdolgozat célja az alkalmazás elkészítéséhez felhasznált technológiai háttér ismertetése, a mesterséges intelligencia alapú képosztályozás felhasználási területeinek vizsgálata, és az elkészített applikáció alapján a vizsgált szolgáltatások megbízhatóságának értékelése.

Az eredmények összesítése után meghatározható egy egyértelmű sorrend a szolgáltatások találati pontosságát illetően, a valóspozitív és a falspozitív találatok arányának kiszámolásával.

A megvalósított alkalmazás tesztelési célokon túl a későbbiekben akár önálló szolgáltatásként is működhet, melyhez elsősorban a funkciók bővítésére van szükség. Ennek megvalósulása esetén az eredmény egy olyan intelligens képgaléria alkalmazás, amely a feltöltött képeket felhasználói beavatkozás nélkül automatikusan kategorizálja és tartalom alapján kereshetővé teszi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.