Webes sportadatbázis alkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 20. század közepétől egyre növekvő népszerűségre tettek szert az egyes sportágak, különösképpen a futball, mely köré mára hatalmas szurkolói bázis épült ki, akik szinte minden információt tudni szeretnének kedvenceikről. A számítástechnikai technológiák, különösképpen az internet fejlődése az új évezred elejére lehetővé tette, hogy ezek az információk mindenki számára könnyen, gyorsan és rendezett formában legyenek elérhetőek.

Szakdolgozatomban egy olyan sportadatbázis keretrendszer létrehozását tűztem ki célul (futballra specializálva), mely képes bajnokságok, csapatok, játékosok, stadionok, meccsek stb. adatait tárolni, módosítani, majd pedig ezeket az információkat a felhasználói igényeknek megfelelően, részletes keresési funkciókkal támogatva megjeleníteni.

Az alkalmazás az ASP.NET MVC webes technológiára épül, az ide vonatkozó részeket C# nyelven fejlesztettem. Az adatbázis létrehozására a Code First megközelítést választottam, az adatok leképezésére az Entity Framework ORM rendszert, míg az adatok eléréséhez LINQ lekérdezéseket használtam. A webalkalmazás felületének kialakítása jórészt a Twitter Bootstrap front-end keretrendszerrel történt. Ezeken kívül több kliens oldali JavaScript könyvtár is felhasználásra került (jQuery, Mustache, typeahead); ezeknek a célja egyrészt a felhasználói élmény növelése, másrészt a mai trendeknek megfelelő, „minél több mindent a kliens oldalon” felfogás átemelése volt az alkalmazásba.

Az előbb felsorolt technológiákat, valamint az általam megvalósított alkalmazás részleteit, felépítését fogom bemutatni a szakdolgozatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.