Webes szakterületi modellező keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy egy adott szakterületet az általunk készített eszközkészlet felhasználásával minél egyszerűbb módon tudjunk kezelni, kollaboratív, platformfüggetlen és hordozható formában, mindezt úgy, hogy a szakterület felhasználójának lehetőleg ne kelljen semmilyen eszközt telepíteni.

Az AUT tanszék által fejlesztett Visual Modeling and Transformation System (VMTS) ezekre az igényekre igyekszik választ adni, azáltal hogy lehetővé teszi a szakterület használatához szükséges eszközkészlet kialakítását, azonban az eszköz Windows alapú asztali változata nem rendelkezik a kollaborációhoz, platformfüggetlenséghez és hordozhatósághoz szükséges lehetőségekkel, így nem tudja teljes mértékben kielégíteni az igényeket.

A VMTS webes felületét egy fejlesztőcsapattal dolgoztuk ki. Az én munkám a rendszer egészét érintő architekturális tervezésben való részvételen túl a teljes kliens oldali logika és implementáció megvalósítása volt. E szakdolgozat célja, hogy az elkészült alkalmazáson keresztül bemutassam, hogy az ismertetett igények egészének kielégítésére milyen megoldások és technológiák alkalmazhatóak, továbbá milyen lépéseken keresztül terveztük meg a rendszer felépítését. Ismertetésemben a legnagyobb hangsúlyt az általam készített kliens oldal tervezése és megvalósítása kapja. Mindezeken felül egy esettanulmányon keresztül - mely kliens oldalának és a kliens oldallal kapcsolatot tartó szerver oldali elemeinek elkészítése az én feladatom volt - alátámasztom az elkészült szoftver és a dolgozat által adott megoldások használhatóságát és ismertetem a további fejlesztéssel kapcsolatos terveket.

Az általunk megtervezett és kidolgozott rendszer nem csak bizonyítja, hogy egy ekkora méretű és komplexitású terület átültethető a web világába, hanem egy bárki által használható megoldást is nyújt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.