Webes tartalmak fogalomtár alapú annotációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Strausz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szemantikus web irányzat célul tűzte ki, hogy a weben elérhető hatalmas mennyiségű információt és tudást feldolgozhatóvá és az embereken kívül kereső gépek és más alkalmazások számára is értelmezhetővé tegye. Ezt a célt tudásmodellezési folyamatokon keresztül az információk struktúrálásával, tulajdonságokat leíró metaadatok megadásával és ezen adatok közti szemantikai kapcsolatok definiálásával éri el.

A modellezési folyamat kiindulópontja valamilyen forrás, legyen az webtartalom (dokumentum, kép, hang, videó) vagy emberektől származó szakértői tudás. A folyamat egyik fontos lépése a modellezett forrásokhoz kapcsolódó fogalomtár elkészítése, a tárgyterülethez releváns fogalmak összegyűjtése, a köztük lévő kapcsolatok definiálása. Szükséges még az egyes fogalmakat annotációk segítségével összekapcsolni a hozzájuk tartozó forrás részletekkel, így az elkészült fogalomtár nem csak önmagában, hanem a forrás ertelmezéséhez, magyarázatok készítéséhez is használható.

Dolgozatomban olyan alkalmazást tervezek és valósítok meg, amely ezt a tudásmodellezési folyamatot, fogalomtárak készítését és a forrásdokumentumok annotálását támogatja, a felhasználók elől a háttér technológiákat elrejti és egy jól használható felületet biztosít.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.