Webes tartalmakban alkalmazható szteganográfiai módszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás Gábor György
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az információ globális megosztása egyre népszerűbb napjainkban. A legtöbb ember rendelkezik e-mail címmel és szerepel valamely közösségi oldalon, melyen személyes adatokat osztanak meg vagy üzeneteket küldenek. Bár az ilyen oldalak általános felhasználási feltételei tartalmazzák a felhasználói adatok védelmét és bizalmas kezelését, de érdemes a minket fenyegető visszaélésekkel szemben magunknak is védekezni. A dolgozat témája webes környezetben alkalmazható szteganográfiai módszerek leírása és elemzése, mivel ezek az algoritmusok az üzenetküldés tényét is képesek elrejteni.

Elsőként a szteganográfiáról adok történeti áttekintést, valamint bemutatom ezen módszerek főbb tulajdonságait. Megmutatom a különféle szteganográfiai algoritmusok helyét, taxonómia jellegű kapcsolatrendszerét az információrejtés világában. Készítek egy pontozási táblázatot, mely alapján értékelem a módszerek teljesítményét.

A továbbiakban ismertetni kívánt algoritmusokat három csoportba sorolom. Elsőként a szövegalapú és karakter módosító algoritmusokat ismertetem és elemezem kapacitás és detektálhatóságuk szerint. Ide sorolandók azok a módszerek, melyek a szöveget alkotó karaktereket módosítják vagy cserélik és ezzel rejtenek információt.

Második típusként a sorrend alapú algoritmusok következnek, melyek a hordozóra helyezett entitások adott sorrendjét használják ki egy üzenet rejtésére. Az algoritmusok elméleti ismertetése után bemutatok két felhasználási környezetet, melyeken keresztül megismerhető kapacitásuk és használhatóságuk előnyei illetve hátrányai.

Végezetül bemutatok egy StegoWeb névre keresztelt alkalmazást, mely URL rövidítő szolgáltatásokat használ az információ rejtéséhez. Itt ismertetem az URL rövidítők által nyújtott előnyöket a szteganográfiai algoritmusok kapacitásának növelése érdekében, valamint kitérek egy csak rövidítő szolgáltatásokat használó rejtési lehetőségre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.