Webes tartalomkezelő rendszer fejlesztése Angular és Firebase alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A számítógépes rendszereken tárolt információ mennyisége évről-évre kimagasló sebességgel növekszik, ezért ennek a megfelelő rendszerezése és kereshető, értelmezhető tartalommá formálása kiemelkedően fontos a modern, digitális világban. A legelterjedtebb tartalomkezelő rendszerek főbb szempontjai többek közt az adatmodellek testreszabhatósága, a kereshetőség, kiterjeszthetőség és a flexibilis tartalomkezelési folyamatok támogatása.

A diplomamunkám fő témája egy új, speciális felhasználási célra létrehozott webes tartalomkezelő rendszer adminisztrációs felületének és funkcióinak fejlesztése volt. A rendszer legfontosabb követelményei között a dinamikus adatmodellezésre- és kategorizálásra való lehetőség, a médiafájlok kezelése és a teljes szövegű keresés szerepeltek. Ezek mellett a megfelelő felhasználói élményre és az adatok archiválhatóságára is figyelmet kellett fordítanom.

A dolgozatomban először a fejlesztéshez kapcsolódó elméleti hátteret ismertetem. Bemutatom a webes tartalomkezelő rendszerek legfontosabb tulajdonságait, majd kitérek a nagyvállalatok által használt rendszerekre is. Ezt követően a metaadat-kezeléssel kapcsolatos kutatásaimat mutatom be, melyek nagy segítséget nyújtottak a rendszerben alkalmazott adatmodellek meghatározásában. Szemléltetés céljából néhány elterjedtebb metaadat szabványt is ismertetek ebben a fejezetben. Ezután a teljes szövegű keresőmotorok tulajdonságait, működési elveit és technikáit részletezem. Végül néhány elterjedtebb tartalomkezelő rendszert hasonlítok össze, első sorban a fejlesztett rendszer követelményeinek szempontjából.

A következő fejezetben ismertetésre kerülnek a feladat megoldásához felhasznált technológiák: a Firebase szoftverfejlesztő platform és annak Cloud Firestore adatbázisa, az Angular kliens oldali keretrendszer és a hozzá kapcsolódó fejlesztői könyvtárak, a Node.JS szerver oldali keretrendszer valamint az Elasticsearch keresőmotor. Ezek ismeretében megterveztem a rendszer architektúráját, az adatbázisban tárolt adatmodelleket és a főbb komponensek együttműködésének alapjait. A dolgozatom további részeiben a konkrét fejlesztési folyamatot részletezem. Végül ismertetem a rendszer unit- és funkcionális tesztjeihez felhasznált technológiákat és a tesztek eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.