Webes tartalommenedzsment rendszerek személyre szabott lekérdezése AJAX technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai világban a webes keresés majdnem minden ember életében jelen van. Az Interneten található tartalom exponenciális növekedésével a nagy keresőmotorok egyre kiemeltebb szerepet kapnak, viszont még azok sem tudnak minden információt elérni, például az egyes weboldalakhoz kapcsolódó adatbázisokhoz azok sem tudnak hozzáférni korlátlanul.

A szakdolgozat célja egy webes tartalomböngésző rendszer megalkotása volt, amely egy adott, csak rögzített webes hozzáféréssel ellátott szolgáltatást tud igény szerint lekérdezni és annak adatait megjeleníteni. Más szóval a rendszernek webalapú adatbázistartalom megjelenítésére kell képesnek lennie úgy, hogy az adott adatbázist csak annak eredeti hozzáférési felületén keresztül éri el. Mindezeket Ajax technológia használatával valósítja meg.

A megvalósított webes szoftver egy kliensoldali szkript lett, amelyet a Greasemonkey nevű böngészőkhöz letölthető bővítmény futtatja. A kiválasztott webes szolgáltatás az egyik legismertebb magyar webes tartalomkezelő rendszer filmekkel és sorozatokkal foglalkozó aloldala lett. A szkript futása során az oldal böngészési felületén keresztül előre betölt bizonyos számú találatot, az elemeket felhasználóbaráttá alakítja és plusz információkkal látja el. Ezeket a plusz információkat Ajax technológia segítségével gyűjti össze külső weboldalakról (IMDb, YouTube).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.