Webszerver implementálása DSP processzoron

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozatom célja, hogy egy beágyazott irányító rendszerekben alkalmazható modult megtervezzek és megvalósítsak, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a beágyazott rendszer konfigurálható és megfigyelhető legyen egy egyszerű weboldalon keresztül.

Az olvasó áttekintést kap a használt technológiákról, a programozási irányelvekről, a megvalósított rendszer felépítéséről és a használt kommunikációs csatornáról. Továbbá bemutatunk néhány trükkös megoldást a megvalósítás részleteiből és néhány ötletet a továbbfejlesztés lehetőségeiről.

A kezdeti kitűzött célt sikerült elérni, egy ténylegesen működő alkalmazás született.

A rendszer alapja egy kommunikációs csatorna létrehozása a kliens oldali Javascript program és a beágyazott, jelprocesszoron futó HTTP-szerver között. A kliens a kommunikációs csatornán aszinkron periodikus kéréseket (AJAX) küld. A szerver feldolgozza a kéréseket, végrehajtja a rendszeren a kérés által specifikált változtatásokat. Ezt követően visszaküldi a kliensnek a kért adatokat vagy státusz információt.A jelprocesszoron ezen funkción felül egy analóg jel mérése és feldolgozása, valamint további konfigurációs folyamatok is megvalósításra kerültek, annak érdekében, hogy demonstráljuk a rendszer lehetőségeit és képességeit. Továbbá a mért jelből előállított amplitúdóspektrum vizuális megjelenítését is elértük a kliens oldalon.

Az alacsony erőforrásigénye miatt, a létrehozott rendszer ipari projektekben is alkalmazható. A felhasználó tetszőleges hardver- és szoftvererőforrásokat érhet el egy nagyon egyszerűen használható weboldalon keresztül. Ez egy sokkal kényelmesebb megoldás, mint egy külön futtatandó program a számítógépen, mert nincs hozzá másra szükség, mint egy böngészőre, ami Javascript támogatással rendelkezik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.