WiFi energianyerő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Bálint Péter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az energianyerés nem egy újkeletű fogalom, az emberiséget mindig is foglalkoztatta a hatékonyság növelése mellett az "elveszett" energia visszanyerése és aktív felhasználása. Emellett egyre növekvő igény alakult ki az energia tárolására is. A modern technológia és az alaposabb elméleti modelljeink lehetővé tették az energiafelhasználás hatékonyságának jelentős növelését, valamint az energia raktározásának és felhasználásnak kifinomult módszereit.

Az IoT piac növekedése az elmúlt években nemhogy lelassult, hanem még nagyobb növekedésnek indult, mint valaha. Egyre no az igény az olyan termékekre, amelyek a mindennapi életünket segítik, gyors hozzáférést biztosítanak a számunkra releváns információkhoz, és akár a napi rutinjaink automatizálásában is segítséget nyújtanak. Ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik a hozzáférés korlátozására, valamint a személyes (adat)biztonság megőrzésére.

Az ilyen jellegű eszközök közé tartoznak azok a szenzorok, amelyek a minket körülvevő környezet gyorsan változó fizikai tulajdonságainak mérésére szolgálnak, vagy elektronikai eszközeinkben bizonyos segédfunkciókat látnak el. Ezek összekapcsolásával igen kifinomult és pontos képet kaphatunk akár egy nagyobb kiterjedésű területen is, így vezetve be a szenzorhálózat fogalmát. Egy ilyen rendszer karbantartása igen sok eroforrást igényel: a tápellátás biztosítása mellett szoftveres karbantartásra valamint folyamatos megfigyelésre van szükség, amelyek az alkalmazás életképességét veszélyeztetik.

A diplomamunkám célja egy olyan eljárás bemutatása, amely a szünetmentes tápellátást biztosít, ezzel csökkentve egy szenzor-alkalmazás karbantartási költségeit. A tárgyalás során az elméleti lehetőségekre, megközelítésekre helyezzem a hangsúlyt, de a feladatkiírás alapján elkészített demonstrációs célú berendezést is részletesen ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.