WiFi multicast átvitel javítása az átviteli sebesség optimalizálásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt 15 év során a mindennapi életünkbe a mobilitás, mint kulcsfontosságú kifejezés megjelent. A mobilitás elterjedése a vezeték nélküli hálózatok elterjedését jelentette. A vezeték nélküli hálózatok hátránya viszont, hogy a terjedési közegnek használt levegő sok zavaró, az adás minőségét rontó tényezőt szolgáltat. Az információfogyasztó mobil eszközök elterjedésének következményeként olyan szolgáltatások alakultak ki, amik multicast adatküldést használnak. Ilyen például a video-on-demand, vagy más multimédia streamingek.

A diplomadolgozat elkészítése során egy olyan mechanizmus megalkotása volt a cél, amely a vezeték nélküli multicast adatküldés teljesítményét fokozza. A protokoll egy mérőjel sorozat segítségével vizsgálja az átviteli közeg képességeit és ez alapján változtatja az adatcsomagok küldését. A folyamat az átviteli sebesség szabályozásával és a csomag újraküldés engedélyezésével javít az adatküldésen.

A protokoll az Omnet++ szimulációs környezetben az INETMANET projekt felhasználásával került megvalósításra. A protokoll a MAC réteggel azonos szinten került kialakításra.

Az implementált hálózat tesztelése is részét képezte a munkának, ehhez egy megfelelő teszt környezet implementálása is szükséges volt. A különböző tesztesetek eredményei szerepelnek a dolgozatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.