Windows Workflow Foundation 4 és ASP.NET 4.0

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Többrétegű alkalmazások fejlesztése során általában azt tapasztaljuk, hogy az alkalmazás üzleti logikájának implementálása a legkomplexebb, legkevésbé átlátható feladat. A Microsoft által kifejlesztett Windows Workflow Foundation keretrendszer segítségével magas szintű, deklaratív nyelven valósíthatjuk meg az alkalmazások üzleti logikáját. Használatával tetszőleges jellegű üzleti logika implementálható, azonban keretrendszer szolgáltatásai kiemelten támogatják hosszú lefutású, interaktív munkafolyamatok készítését. Az előző verzióinak használata azonban nem terjedt el kellő mértékben a fejlesztők körében, a legújabb verzió ezért teljes átdolgozáson ment keresztül, ami indokolttá tette a keretrendszer vizsgálatát.

A Microsoft ASP.NET technológiája dinamikus webalkalmazások készítését teszi lehetővé. Az ASP.NET és a Workflow Foundation keretrendszer együttműködése a Workflow Foundation korábbi verziói esetében nehézkes volt, ami a két technológia alapjaiban eltérő működési elvének volt köszönhető. Kérdéses, hogy a Workflow Foundation új verziója milyen hatékonyan támogatja a két technológia együttműködését.

Egy összetett, mindkét technológiát használó alkalmazás készítésével egyrészt megismerhető az új Workflow Foundation verzió, másrészt vizsgálható az ASP.NET technológiával való együttműködése is. Erre a célra egy szakdolgozat-adminisztrációs alkalmazás készítését választottam. A szakdolgozat-készítés folyamata ugyanis egy több szereplős, interaktív, hosszú lefutású munkafolyamat, ami Workflow Foundation használatával megvalósítható, a folyamat adminisztrációja pedig történhet egy ASP.NET alapú webes felületen.

A dolgozatban célom az alkalmazás megtervezésének és elkészítésének részletes ismertetése. Bemutatom, milyen megoldásokkal tudtam megvalósítani Workflow Foundation használatával a szakdolgozat-készítési munkafolyamatot, eközben értékelem a keretrendszer használhatóságát. Ismertetem a Workflow Foundation és az ASP.NET technológiák együttes használata során felmerült problémákat és javaslatokat teszek a problémák megoldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.