Wireframe szerkesztő alkalmazás .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban, az informatika mindennapokba való beszivárgásával egyre gyakoribb a szoftverfejlesztők és megrendelők együttműködése. Sajnos a tapasztalatok szerint sok IT projekt fullad kudarcba. A kudarcok jelentős része mögött egyszerű félreértések, kommunikációs hiányosságok állnak. A két félnek a termékről alkotott elképzelései néha köszönő viszonyban sincsenek egymással.

A wireframe szerkesztő alkalmazások célja, hogy gyorsan, kevés munkával, lényegretörően ábrázolhassuk a leendő alkalmazás interfészét – így egyeztethetünk a megrendelővel, kikérhetjük a felhasználók véleményét, és mi magunk is ráakadhatunk inkonzisztenciákra, mielőtt akár csak egy sor kódot is leírtunk volna fölöslegesen.

Diplomatervem célja a felhasználói felületek tervezésének, a wireframingnek a vizsgálata egy saját .NET-es szerkesztő alkalmazás elkészítésén keresztül.

A dolgozat elején a téma elhelyezése céljából bemutatom a felhasználói élmény jelentőségét a felhasználói felületek tervezésében. Kiemelem, hogy miért fontos a használhatóság, hogyan tervezhető minél jobb felhasználói élmény. Látni fogjuk, hogy a vázlatok, drótvázak olcsó, de nagyon hatékony eszközt adnak a kezünkbe a megrendelővel való párbeszédhez és ötleteléshez.

A felhasználói élmény és a wireframe fogalmak megalapozása után kicsit gyakorlatiasabb témát tárgyalok. Bemutatok két igen népszerű wireframe szerkesztő eszközt (dizájnert), majd a két szoftver funkcióinak feltárását követően kijelölöm a saját alkalmazásommal szembeni követelményeket is.

Az alkalmazás ismertetése előtt végigmegyek a feltétlenül szükséges technológiai háttéren. Az alkalmazás bemutatását három blokkban tárgyalom. Ismerkedésképp a felhasználó szemszögéből világítok rá a szoftver által nyújtott lehetőségekre. Ezt követően ismertetem az alkalmazás alapvető felépítését és adatmodelljét. Végül fókuszba helyezem a specifikált funkciókat és az azok mögött álló mérnöki munkát.

Zárásképp kitérek az alkalmazás tesztelésére és felvetek néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.