Wishbone QSPI periféria verifikációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az integrált áramkörök komplexitásának növekedésével a bennük rejlő hibalehetőségek száma is nőtt. Ez szükségessé tette olyan gyártás előtti verifikációt segítő eszközök, módszertanok kidolgozását, amikkel átfogóbb vizsgálatokat lehet végrehajtani annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk egy eszköz helyes működéséről.

A szakdolgozatom során a napjainkban legelterjedtebb verifikációs szabvány, a UVM (Universal Verification Methodology) útmutatásai alapján, egy nyílt forráskódú Wishbone busz oldali interfésszel rendelkező, QSPI Flash vezérlő modul funkcionális verifikációját végeztem el e-nyelven. A modul az OpenCores weboldalról származik. A munkához az evosoft Hungary Kft. ASIC verifikációval foglalkozó csapata biztosította a szükséges szoftvereket és szakmai támogatást. A feladat célja az volt, hogy megismerkedjek a digitális hardvertervezés egyik fontos elemével, a funkcionális verifikációval, megtanuljam, hogy hogyan épül fel egy modul verifikációs környezete, és egy gyakorlati példán keresztül bemutassam annak folyamatát.

A verifikációval kapcsolatos elméleti háttér ismertetése után, bemutatásra kerülnek a két legelterjedtebb, funkcionális verifikációra használt programozási nyelv, az e-nyelv és a SystemVerilog nyelvi elemei. Ezek után az UVM szabványt ismertetem, majd tömören bemutatom az elkészített verifikációs környezetet. A dolgozat végén a lefutatott teszteket kiértékelem és összefoglalom milyen tapasztalatokat szereztem a féléves munka során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.