YouTube videók vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladatom egy videó mérési környezet megtervezése és megépítése a világ egyik legnépszerűbb videómegosztó portáljára, a YouTube-ra támaszkodva, a YouTube API kommunikációs alkalmazás implementálásának segítségével megfelelő mennyiségű videó összegyűjtése és e videók különböző releváns paramétereinek, tulajdonságainak lekérdezése. Végül ezekből adatbázis építése és statisztikák, diagramok készítése, melyek kiértékelésével érdekes információkhoz juthatunk a YouTube videókkal kapcsolatban.

A feladat megoldása során sok új ismeretre kellett szert tennem, ezek közül a legfontosabb a YouTube API megismerése volt. Ennek segítségével lehet hozzáférni a YouTube által kínált tartalmakhoz és azt akár egy saját alkalmazásban felhasználni. Az API leghasznosabb funkciója számomra a keresés volt, ezzel tudtam videókat keresni, majd az egyes videók megfelelő adatait lekérdezni, mint például a videó azonosítója, illetve a különböző statisztikák. Ezt egy Java program formájában valósítottam meg.

A statisztikák és diagramok megalkotásánál két alkalmazást használtam, a Microsoft Excel-t és az R nyelvre épülő RStudio nevű programot. Kétféle elemzést végeztem, egyrészt megnéztem a különböző rendezések szerinti keresések esetén talált videók tulajdonságait és összehasonlítottam őket. Ebben az esetben több, kisebb videó halmazt vizsgáltam. A másik esetben pedig egy nagyobb videó halmazt elemeztem.

A vizsgált paraméterek a következők voltak: videó kategória, nézettség, hozzászólások száma, kedvelések (like) száma, nem kedvelések (dislike) száma és a videó hossza.

A grafikonok készítésénél többféle analízist végeztem, átlagok mellett az egyes paraméterek összehasonlítása és eloszlás függvény diagramok is elkészültek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.