Zenei adatbázis vizualizáció webes környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mindennapokban az emberek otthon, munkahelyen, vagy éppen utazás közben is egyre többször hallgatnak online szolgáltatásokon keresztül zenét, a média szolgáltatók az aranykorukat élik. Az elérhető zeneszámok adatbázisa hatalmas, azonban a felhasználók többsége csak a nekik tetsző, éppen aktuálisan összeállított lejátszási listájukat hallgatják. Amennyiben a hasonló, ajánlott előadók között is lehetőségük lenne böngészni, az ezek közti kapcsolatokat feltárva, elképzelhető, hogy újabb, eddig számukra ismeretlen zeneszámokkal is bővítenék az összeállításukat. Ezen vizualizáció jelenleg még gyerekcipőben jár, legtöbbször csak egy következő szám hivatkozással lehet találkozni, ami valamilyen módon kapcsolódik az éppen meghallgatott számhoz vagy lejátszott videóhoz.

A diplomatervem során különböző zenei adatbázisokkal ismerkedtem meg, külön kitérve a szolgáltatott interfészekre és az ezek által elérhető adatokra, statisztikákra. Továbbá utánanéztem több kliens és szerver oldali technológiának is, majd ezen tapasztalatok alapján egy webalkalmazást tervezésének álltam neki, ahol figyelembe vettem a weboldalakra vonatkozó felhasználói igényeket, mint például a reszponzív kinézet vagy a betöltési idő. Ezek alapján készítettem el egy szerver-kliens webalkalmazást, ahol lehetőség van előadóra, albumra, zeneszámra vagy címkére is keresni. A különböző adatok és statisztikák mellett (mint hallgatottság, népszerűség, legismertebb album stb.) a felhasználók belehallgathatnak egy-egy számba is. A hasonló stílusú előadók kapcsolatát pedig egy könnyen átlátható gráf formában jelenítettem meg.

Az elkészült weboldalt válaszidő és skálázhatóság alapján teszteltem, majd ezen tapasztalatok alapján implementáltam egy gyorsítótárazás funkciót is, amellyel akár nagyobb látogatottság esetén is a keresési idő elfogadható marad.

A dolgozat elkészítése során betekintést nyerhettem a különböző webes technológiákba, a kliens oldali vizualizációba, illetve a zenei adatbázisok által szolgáltatott interfészekbe is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.