Zenei profil építése globális metaadat-szolgáltatások alapján

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban, a zenei streaming szolgáltatások térhódításának köszönhetően, természetesen merül fel az igény, hogy egy adott személy szolgáltatáson belül gyűjtött zenéit képesek legyünk nyilvántartani. Ilyen értelemben a zenei gyűjtemény az egyénre jellemző profilt határoz meg, amely például arra használható fel, hogy a szolgáltatás személyre szabott ajánlásokat tegyen nekünk.

Szakdolgozatom során célom egy olyan asztali alkalmazás fejlesztése volt, amely képes feltérképezni a felhasználó zenekönyvtárát, és internetes metaadat-szolgáltatások segítségével megkeresi a szolgáltatáson belüli legpontosabb egyezést a zeneszámokhoz, eközben az előadóról, albumról és magáról a zeneszámról is képes kiegészítő információt szolgáltatni. A keresés eredménye - a többféle forrásból származó azonosítók együttese - egy szolgáltatások felett álló zenei profilt alkot.

Az általam fejlesztett szoftver egy kliens oldali alkalmazás, amelyet a JavaFX grafikus könyvtár segítségével készítettem el. A zenék metaadatainak felolvasásához a JAudiotagger könyvtárat választottam, az online kereséshez pedig a Spotify, a Musicbrainz és a Acoustid web szolgáltatásait vettem igénybe, de fontos szempont volt, hogy a program könnyen kiterjeszthető legyen újabb keresési módszerekkel. A perzisztenciát egy hordozható NOSQL adatbázissal, a Couchbase Lite-al oldottam meg.

Dolgozatom első részében a felhasznált háttértechnológiákat mutatom be, különös tekintettel a Java-alapú zenei „tag” könyvtárak bemutatására, valamint a felhasznált keresőszolgáltatások működésére. A második részben kliens oldali alkalmazás fejlesztését részletezem, kiemelve a keresőszolgáltatások integrációját, és a fontos tervezési döntéseket, valamint a továbbfejlesztési lehetőségről is beszélek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.