Zenelejátszó felhőbeli zeneiprofil-támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban már sok, a zenehallgatáshoz köthető alkalmazás és szolgáltatás áll a felhasználók rendelkezésre. A régóta jelen lévő és jól ismert lejátszó szoftverek mellett külön eszközök érhetőek el a zenefájlok metaadatainak szerkesztésére és rendszerezésére; ezek általában a metainformációkat használják fel a működésükhöz. Más programok a fájlok zenei jellemzőit vizsgálva, azokhoz akusztikus ujjlenyomatokat rendelnek, és ezek alapján próbálják a beazonosítást megvalósítani. Részben ezen elemző szoftverek működését elősegítendő, több webes zenei adatbázis is létrejött. Ismét újabb komponensek felhasználásával lehetőség van a zenék adatai alapján online profilok létrehozására.

Az elvi lehetőség tehát ugyan megvan arra, hogy a zenekedvelők kialakítsanak maguknak egy rendszerezett kollekciót, amelyhez webes profil is tartozik, a gyakorlatban ugyanakkor ez egy rendkívül időigényes feladat. Nincsen ugyanis a fenti funkciókat egyetlen alkalmazásban egyesítő megoldás, ha tehát a felhasználó egy ilyen profilra vágyik, akkor számos szoftver használatára kényszerül. Érezhető, hogy erre a felhasználók csak egy igen szűk rétege hajlandó.

A dolgozatomban ezért egy ilyen rendszer megtervezését és megvalósítását mutatom be. A projekt egyesíti a felsorakoztatott funkciókat és szolgáltatásokat, és mindezeket egyetlen asztali zenelejátszó szoftverben teszi elérhetővé. Természetesen a dolgozat része az online háttérrendszer ismertetése is, amely – noha a felhasználók közvetlenül nem látják – lehetővé teszi a profil kialakítását, így legalább annyira fontos, mint a kliensoldali alkalmazás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.