ZigBee modul tervezése 2,4 GHz-es ISM sávra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zólomy Attila Imre
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Számos esetben (pl. távirányítás, egészségügyi vészhívás, épületautomatizálás) szükség van kis hatótávolságú, vezeték nélküli kommunikáció kialakítására, amely például kisméretű rádiós modulok segítségével valósítható meg. Nagy előnye egy ilyen kommunikációs eszköznek, hogy a végpontok között nem szükséges dróttal vagy kábellel kapcsolatot kiépíteni, így jelentőségük a hétköznapi életben egyre jobban tör előre.

Manapság a leginkább ismert és elterjedőben lévő vezeték nélküli átviteli technológia az IEEE 802.11 szabványcsalád, a piaci igények azonban életre hívtak egy olyan technológiát, amely az olyan egyszerűbb eszközök kommunikációját támogatja, amiket nincs lehetőség nagy gyakorisággal energiával feltölteni. Egy ilyen, alacsony energiafogyasztású és hatékony energiamenedzsmenttel rendelkező protokollt valósít meg a ZigBee.

Dolgozatom célja egy robusztus, alacsony költségű, 2,4 GHz-es ISM sávban működő ZigBee rádiós modul megtervezésének a bemutatása. A megtervezett eszközt nem csupán mérésekkel ellenőriztem, hanem azt az ETSI (European Telecommunications Standards Institute) vonatkozó szabványának is megfeleltettem.

Szakdolgozatomban áttekintem a nagyfrekvenciás technikában használatos legfontosabb fogalmakat. Ezenfelül kitérek a rádiós modul kapcsolási rajzának és nyomtatott áramköri rajzolatának megtervezésére, valamint ismertetem a modulhoz tartozó antenna tervezési lépéseit is. A dolgozat a modulon végzett mérések eredményeit is tartalmazza.

A dolgozat végén összesítem a tervezési munka és a mérések eredményét, valamint a fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.