Zongorahang fizikai alapú modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Kevés annyira összetett hangszer van mint a zongora, és mint a legtöbb másik hangszer, az egész mechanikai rendszer tapasztalati úton fejlődött. A jól ismert zongorahangot számos tényező befolyásolja.

A fizikai modell alapú reprezentáció két szempontból is hasznos lehet. Egyrészről a fizikai modell alapú hangszintézis egy versenyképes alternatívájává válhat a napjainkban domináns hangminta alapú hangszintézisnek, hiszen egy felparaméterezhető fizikai modellel csaknem végtelen számú létező és virtuális hangszerhez jutunk. Másrészről ezek a modellek hozzájárulhatnak a hangszerek fejlesztéséhez és tökéletesítéséhez. Egy precíz modell jelentősen megtámogathatja a hangszerkészítők munkáját.

Jelen munkámban a zongora hangkeltésében részt vevő főbb mechanikai elemek komplex, de egyszerűsített fizikai modelljét ismertetem. A kalapács és a húrok mechanikai tulajdonságain túl, a rezonánslapra jut a legfontosabb szerep a hangkeltési folyamatban. Jelen dolgozatomban ismertetem a nemlineáris és hiszterézises kalapács-filcmodellek néhány jellemző tulajdonságát, a húrmodellezésre használt csatolt digitális waveguide-modell főbb előnyeit és problémáit, és a numerikus, ortotróp rezonánslap-modell néhány hatását a lemezen keresztüli csatolásokra és lesugárzott hangra. Az elkészült modell a teljes rezgésterjedési láncot kezeli a többszörös húrokat érő kalapácsütéstől a hanglesugárzásig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.