„eSchem” - Sematikus vizualizációs eszköz és grafikus szerkesztő program fejlesztése Java környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pohl László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mai modern mikroelektronikában a digitális integrált áramkörök komplexitása megköveteli a sorozatgyártás megkezdése előtti részletes és jól kidolgozott verifikációs fázist, melynek során megbizonyosodhatnak a cégek a megtervezett termék hibamentességéről.

A hardverek funkcionális verifikációja alapos és kimerítő tesztsorozatokkal ellenőrzi a hardver specifikáció szerinti működését, ideális esetben az összes lehetséges állapot vizsgálatával. A korábban csak hardverleíró nyelvekkel végzett irányított verifikációk helyét ma már átvette a külön erre a célra készített nyelvekkel történő metrikus verifikáció.

A verifikációhoz használt Cadence Incisive Enterprise Specman® Elite Testbench egy olyan szoftver, amely automatizálja a félvezető verifikációs folyamat bizonyos lépéseit, és biztosítja a hardverterv funkcionális lefedettség ellenőrzését architekturális/specifikációs szinten. Az „e”-nyelvet és az UVM-et (Universal Verification Methodology) támogatja.

A Cadence korábban bejelentette, hogy egyáltalán nem tervez a jövőben grafikus diagramnézegetőt hozzáadni a szoftverhez, jelenleg csak szöveges módon (Data Browser) lehet böngészni a verifikációs környezethez tartozó UVM objektumokat és a hozzájuk tartozó információkat.

A produktivitás szemszögéből elengedhetetlen lenne egy interaktív és könnyen kezelhető grafikus diagramszerkesztő program, ami szemléletesebben mutatja az „e”-kód által generált objektumhierarchiát. A jobb híján kézzel megrajzolt diagramok amellett, hogy időigényesek, az emberi hiba lehetőségét is magukban hordozzák.

A cél egy olyan ablakban futó Java alkalmazás elkészítése volt, ami a meglévő verifikációs környezet megjelenítésén felül minden kapcsolódó nem vizualizálható információ lekérdezésére is alkalmas (értsd: „e”-nyelvű UMV osztályoknak a mezői). Az alkalmazás GUI-ját (Graphical User Interface) JavaFX platformon és Eclipse Rich Client – Graphical Editing Framework keretrendszerben is megvalósítottam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.