iOS alkalmazások modell alapú fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az okostelefonok robbanásszerű elterjedésének korát éljük, naponta egyre több és több készülék kerül a piacra és a felhasználók kezébe. Népszerűségük nagyban köszönhető a funkcionalitásukat egyre jobban bővítő növekvő alkalmazáskínálatnak.

Egy mobilalkalmazás fejlesztésekor jól kell ismerni az adott célplatformot és annak jellemzőit. Az elérhető fejlesztőkörnyezetek általános magas szintű programozási nyelveket és szoftver könyvtárakat biztosítanak, és a problémákat programkód szintjén szeretnék megoldani. Ez a megközelítés azonban az eltérő rendszereknél különböző megoldásokat igényel. Ez tovább növeli a szükséges tanulási és fejlesztési időt.

Egy modell-vezérelt architektúra azonban a platformok sajátosságait elfedve egy magasabb szintű absztrakciót vezet be. A fejlesztő így a szakterületre jellemző általános koncepciókkal, fogalmakkal dolgozhat egy multiplatform megoldáson. Ez a megközelítés fokozza az újrafelhasználhatóságot és az automatikus kódgenerálással növeli a produktivitást és a szoftverminőséget.

Diplomamunkám célkitűzése, hogy bemutasson egy kifejezetten iOS platformhoz készített modellalapú fejlesztőeszközt. Ehhez először betekintést nyújtok a felhasznált technológiákba, majd ismertetem a fejlesztés menetét és az eszköz architektúráját. A rendszer domain-specifikus nyelveket biztosít egy iOS mobilalkalmazás adatmodelljének, illetve felhasználói történetének és felületének modellezésére. Megoldásom kódgenerátorok segítségével a platformra jellemző specifikációs modelleket, illetve ezeket kiegészítő natív forráskódokat készít, amelyeket egy teljes, fordítható alkalmazásprojektbe csomagol. Az eszköz a generált forráskódok különválasztásával lehetővé teszi azok manuális kiegészítését az üzleti logika implementálásához, miközben támogatja a modellek későbbi változtatását a konzisztencia megőrzése mellett.

Egy részletesen kidolgozott példaalkalmazáson keresztül jellemzem a szoftver képességeit és használatát, majd sorra veszem a jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségeket. Az eszköz rugalmasan bővíthető, mert architektúrája lehetővé teszi későbbi kiterjesztések integrációját, például új célplatformok felvételét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.