iPhone alapú éttermi rendeléskezelő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkámban a Kahwa el Salam Kávézó rendeléskezelő rendszerét valósítottam meg a gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálás érdekében. Gazdasági szempontokat figyelembe véve a rendeléskezelő rendszer fejlesztéséhez ingyenesen letölthető fejlesztői eszközöket használtam fel.

Dolgozatom első része a MySQL adatbázis-kezelő rendszer bemutatásáról szól. A MySQL az egyik legelterjedtebb nyílt forrású adatbázis-kezelő, több millió felhasználóval az egyéni fejlesztőktől a nagyvállalatokig. Választásom azért esett erre, mert platformfüggetlen és könnyen telepíthető az egyes rendszerekre. Megfelelően dokumentált és nagyon jól együttműködik a többi alkalmazott rendszerrel (Apache webszerver, PHP nyelv, Qt fejlesztőkörnyezet).

A második részben bemutatom a Qt keresztplatformos fejlesztői rendszert. Segítségével konzolos és grafikus programokat készíthetünk a legkülönbözőbb platformokra. A Qt fejlesztői csomag által létrehozott grafikus alkalmazás feladata a MySQL adatbázishoz való csatlakozás, az ott található adatok vizuális megjelenítése, az adatbázis egyes tábláinak módosítása, a rendelések nyomon követése és a számlák nyomtatása.

A harmadik fejezetben az Apache webszerver és vele szorosan együttműködő PHP kód alkalmazási lehetőségeit ismertetem. Az Apache webszerver feladata, hogy az érkező HTTP kéréseket fogadja és a választ XML formában adja vissza.

Végül ismertetem az Xcode fejlesztői csomag segítségével létrehozott iPhone mobil alkalmazás képességeit. Részletesen bemutatom az egyes osztályok feladatát és implementációját, kitérve arra, hogy az osztályok közötti kommunikációt hogyan oldottam meg. A fejlesztés során megismerkedtem a navigation controller osztály használatával is, mely az alkalmazás alapjául szolgál.

Fontos szempont volt, hogy biztosítva legyen a továbbfejlesztés lehetősége az adatbázis módosítása nélkül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.