írásszakértői rendszer készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az egyik legegyszerűbb fizikai azonosítási módszer, aminél az alanynak nem kell a helyszínen jelen lennie az eredetiségének megállapítási időpontjában, az az aláírás. Emiatt a tulajdonsága miatt is előszeretettel használják hivatalos szervezetek személyek azonosítására. Aláírásunkkal igazolhatjuk, hogy a szignózott dokumentumot láttuk és egyetértünk vele. Ez több csapdát is rejthet magában. Pontosan azért mivel kívülről egy aláírás rendkívül egyszerűnek tűnik, így többen úgy gondolhatják, hogy például aláírnak egy átvételi elismervényt családtagjaik helyett, amit a postástól kapnak, az egy ártatlan cselekedet, hiszen mégiscsak családtag. Amit ilyenkor nem vesznek figyelembe, hogy ez bűncselekménynek számít. Ráadásul egy-egy írásminta több információt tartalmaz, mint hinnénk.

Az elismervény aláírása csak egy példa a sok közül. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló történetről hallhatunka médiában. Amennyiben egy ilyen ügyben feljelentés történik az ügy többek között az írásszakértőkhöz is bekerül, hogy megállapítsák az aláírások eredetiségét. Egy gondosan kidolgozott szempontrendszer szerint képesek kiértékelni a mintákat, melyből a végén egy szakértői véleményt készíthetnek. A minősítések és kiértékelések hosszú ideje papír alapon működnek, de a mai kor lehetőségei már mást megoldást is kínálnak, hiszen a papír alapú információ tárolás mára már elavultnak számít, ráadásul nehézkes a kezelése, tartása és továbbítása.

Az én feladatom többek között, hogy egy alternatívát biztosítsak az írásszakértők számára a papír alapú adatkezelés helyett. Egy olyan alkalmazást készítek, mellyel az elavult módszerek teljes egészében lecserélhetőek lesznek. Lehetőséget biztosítok ügyek létrehozására, írásminták hozzáadására, minősítésére és mentésére.

Jelen dokumentumban összefoglalom, hogy milyen technológiák segítségével és, hogy hogyan oldottam meg ezt a feladatot. Bemutatom a felhasználói felületeket, azok használatát, a program felhasználójának interakciós lehetőségeit és az egész alkalmazás felépítését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.