nRF24L01 alapú otthonvezérlő hálózat

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban virágkorukat élik a különböző intelligens otthon megoldások. A legtöbb termék azonban a magas ára vagy a beszerelésük túlzott bonyolultsága miatt nem képes elterjedni széles körben. A jelenleg népszerű termékek csak egyetlen, vagy legfeljebb néhány eszköz vezérléséhez vannak kialakítva, a valós, mindent magába foglaló otthonvezérléstől még messze állnak.

Az nRF24L01+ rádiós eszközre épülő hálózat mindkét problémára megoldást ad. Az eszközök előállítási költsége alacsony, ezért nagyszámú eszköz telepíthető a konkurens termékek árából. A kezdetektől az egyszerűségre törekedésnek valamint a vezeték nélküli technológiának köszönhetően a második probléma is megoldódik. A rendszer által kínált szolgáltatások pedig ehhez igazodva egy egész lakást, házat lefedő hálózat kényelmes vezérlését teszik lehetővé.

A rendszer egyszerű csomópontokból és egy központi vezérlőből áll, ez utóbbi felel a hálózat menedzsmentéért. Főbb feladatai közé tartozik az útválasztás és a forgalom-irányítás. Ugyanez az eszköz teszi elérhetővé a hálózati csomópontokat a külvilág számára az interneten keresztül. A dolgozat témája ennek a központi vezérlőnek a megtervezése és implementálása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.