xRM megoldás kialakítása az egészségügyi szektorban Microsoft Dynamics CRM keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatom egyik célja, hogy megismerjem a CRM-et, mint fogalmat, majd egy konkrét rendszer, a Microsoft Dynamics CRM 4.0 kiadásának adatbázis és szerkezeti felépítését, funkcióit illetve fejlesztési lehetőségeit.

A kapcsolódó irodalom tanulmányozása után pedig a fő célom egy egészségügyi szolgáltató és az azt ellátó kereskedelmi vállalat modellezése és specifikus megoldás kifejlesztése a fenti rendszerben. A modell kidolgozásához meglévő háziorvosi szoftverek entitásait, tudását, folyamatait vettem alapul.

A megoldás kidolgozása során betekintést nyertem a Dynamics CRM külső és belső fejlesztési lehetőségeibe. Megismertem, hogyan lehet CRM-beli űrlapokat testre szabni Javascript nyelvű rutinokkal illetve miként lehet a CRM web-szerviz felületén keresztül entitásokkal kapcsolatos adatokat lekérdezni és megjeleníteni az űrlapon XML alapú SOAP üzenetekkel.

Kihasználva ezeket és a beépített fejlesztő eszközöket, olyan entitásokat, funkciókat, munkafolyamatokat és plusz tudást fejlesztettem a Dynamics CRM keretrendszerben, amely alkalmas egy háziorvosi rendelő mindennapi munkájának támogatására, valamint egy egészségügyi cikkekkel kereskedő vállalkozás értékesítési és marketing folyamatai számára információk átadására.

A rendelő számára fejlesztett entitások űrlapjaiba olyan kliensoldali programokat írtam, amelyekkel pl.: a beteg kartonján meg lehet jeleníteni az összes eddigi esetét (kórtörténet) illetve a beutalóhoz kép formájában csatolt eredményt megjeleníteni a beutaló űrlapján, továbbá egy recept kitöltése után annak tartalmát átemelni egy külső receptkitöltő programba. Ezen kívül különböző kódokat írtam, amelyek életkort, BMI-t számolnak és kérnek le adatokat a szervertől űrlapok kitöltésénél. Ezeket a kódszintű fejlesztéseket a Függelék tartalmazza.

A kitűzött célt ezzel elértem. Kifejlesztettem egy specifikus xRM megoldást az egészségügyi szektor számára és olyan tudásra tettem szert, amivel a rendszert a konkrét felhasználási igényekre továbbfejlesztve alkalmas valós szervezetek támogatására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.