3D alakzatrekonstrukció képfolyam alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Umenhoffer Tamás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ezen írás egy kétféléves diploma dolgozat végső megoldását képezi. A cél kétdimenziós képfolyamból, a képfolyam által reprezentált térbeli világ rekonstruálása. Ehhez először egy olyan rendszert kell fejleszteni, ami képes kétdimenziós képekből 3D pontfelhőt generálni. Ezen összetett algoritmus megvalósításához az alábbi alfeladatokat kellett végrehajtanom.

Szükség van a képkészítéshez használt kamera kalibrációjára, hatékony képfeldolgozásra, a képekből jellemző pontok kinyerésére. Képpárok összehasonlítására a jellemző pontok párosításával, e pontok térbeli helyzetének meghatározására és a kamera relatív pozíciójának kiszámítására. Azaz egy olyan transzformáció meghatározására, amely az első és a második kamera viszonyát írja le. A feladat során csupán a kamera belső paramétere voltak adottak, külső paraméterei tetszőlegesek. A kapott pontfelhőből ezután felületrekonstrukciót kellett végrehajtani. Az folyamatot számos módszerrel lehet finomítani, mint például mediánszűrés, vagy 3 képes ablakozás használata.

A megvalósításhoz meglévő, nyílt forráskódú OpenCV képfeldolgozó könyvtárat használtam fel. A kapott eredményeket objektív és szubjektív szempontok alapján értékeltem, Blender3D alkalmazás felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.