4 tengelyes quadrocopter fejlesztése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen diplomaterv a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és technikai szempontból is rendkívül dinamikusan fejlődő multirotor modellek működését, szabályozását és annak szimulációját tárgyalja részletesen.

Az első részben az irodalomkutatás eredményeit és saját gondolatokról esik szó, többek között a multirotor gépek alapvető működéséről, technológiai, gazdaságossági és megvalósíthatósági kérdésekről. Ezen légi eszközök rendkívül nagy innovációs faktorral rendelkeznek, az alkalmazási területeik spektruma nagyon széles, ezek közül néhány kiemelésre kerül és a példákon keresztül egy általános kép kapható a felhasználásukról. Mivel a multirotor gépek a helikopterekhez állnak közel, mégis nagymértékben különböznek egymástól, a két konstrukció közötti különbségek kifejtésre kerülnek, előnyeik és hátrányaik, valamint alkalmazási területeik összehasonlításra kerülnek.

A következő részben bemutatásra kerül a négyrotoros helikopter, azaz quadcopter matematikai modelljének levezetése a számítógépes környezetben történő szimulációk végzésének eszközeként. A modellhez tartoznak a különböző fizikai paraméterek meghatározása is és a számítógépes fejlesztőkörnyezet rövid bemutatása.

A harmadik rész két fejlesztés alatt álló quadcopter szabályozói működésének szimulációját tárgyalja és azokat a hardver és szoftver rendszer követelményeket, melyek segítségével stabil szabályozási körök építhetők fel.

A negyedik rész a számítógépes környezetben megtervezett szabályozók implementációját, tesztelését és a rajtuk elvégzett szükséges módosításokat mutatja be. A quadcopterek tesztelésének, reptetésének fázisai szintén bemutatásra kerülnek.

A diplomatervet az első sikeres repülésekből levont tanulságok, az esetleges módosítások és további fejlesztési tervek, irányok rövid leírása zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.