4 tengelyes quadrocopter fejlesztése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom célja egy már meglévő négyrotoros helikopter modellezése, szabályozásának megtervezése és szimulációja.

Napjainkban a technika jelentős és gyors ütemű fejlődése mellett új lehetőségek nyílnak a mérnöki tudományok előtt, hogy alkalmazásaikkal segíteni, szolgálni tudják az adott terület célkitűzéseinek elérését.

A pilóta nélküli légi járművek (UAV-k), vagy drónok előnyeit kihasználja többek közt a katonaság felderítési és megfigyelési akcióiban. Elterjedésüket segíti, hogy felépítő alkatrészeik anyagilag is elérhetőbbé váltak az utóbbi években, a katonasági alkalmazások esetében pedig a pilóták életének védelmét is biztosítja használatuk.

A mikrokontrolleres rendszerek számítási teljesítménye jelentősen nő amellett, hogy az integrált funkciók száma is emelkedik, valamint, hogy a rendszerek fizikai mérete egyre csökken. Ez a trend pedig lehetővé teszi, hogy a szabályozástechnika elméletének bonyolultabb, komplexebb elemeit valósítsuk meg a gyakorlatban.

A szakdolgozat bemutatja a quadrocopteres rendszer fizikai modellezését, a szabályozómodulok típusának kiválasztását. A dolgozat kifejti a szabályozómodul megtervezését, szimulációval végzett tesztelését valamint az ezen feladatok során felmerült problémákat és azok megoldását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.